субота, 18. фебруар 2012.

Sjaši Kurta da uzjaše Murta

Da li i vi primećujete da se sve vrti oko ove dvojice?
Pa to samo kod nas može. Mi smo maheri kada biramo imena, al'stvarno .
Za mene je, kad neko izgovori ''kurta'', ta reč uvek formirala sliku ne baš pametnog komedijaša, seosku ludu, nekoga ko ne ume ništa, šta god proba upropasti, ispičuturu, i mogu nabrajati pitaj Boga koliko sličnih reči i izraza, svodi se na isto..neki mamlaz; a Murta, Murta je isti kao Kurta, samo što je uvek drugi a ne prvi;
E sad, pošto sam plasirao kratak ali slikovit prikaz njihovih karakternih osobina, moram da stanem i u njihovu zaštitu da se ne bi desilo da su  oni baš za sve krivi jelte;
Oni su i emotivci orijentisani da sebe motivišu u svemu u svetu koji im se nametnuo, nije to lako; to što im je moral visok, da u svojim nastojanjima ostvare uspeh, dokaz je više kako su, svet, a posebno naše društvo, rđavi i zatrovani; to što se njihova imena stalno razvlače po raznoraznim besedama, što ih  narod spominje i kad treba i kad ne treba, što ih koriste kao opravdanje za svoje lične i kolektivne neuspehe, samo potvrđuje i utemeljuje činjenicu da Kurta i Murta u svemu tome nemaju ama baš nikakvu odgovornost!
Ako njihovi karakteri, možda i imaju neke nedostatke, oni nikako nisu za to krivi, nego društvo, narod, svi..koji su  uticali da do takvih anomalija njihovih ličnosti dođe.


                                     ***


         Postavlja se pitanje zašto se ova dvojica dovode u bilo kakvu vezu sa konjima, amovima i mamuzama, sa senom i zobnicom, sa zamišljenim uskokom i iskokom iz sedla, kada oni nikada nisu imali pristup konjušnici! Oni su sebe osposobljavali oduvek da barataju uspešno stadima goveda, kako u brdsko-planinskim krajevima, tako i u ravnicama.
         Oni, koji se nikada nisu bavili stočarstvom, sigurno ne znaju da su u tom poslu, Kurta i Murta, neprikosnoveni.
Ipak, čak ni tako uspešni ljudi, ne mogu sve sami; ova su dvojica kroz vreme razvila široku mrežu, takođe uspešnih pomagača, i to, ne samo dobre poznavaoce stočarstva i stoke, nego i dobro upućene i stručne ljude, eksperte za  nabavku hrane (koji  hranu stvore i kada je niko nema, ili je sklone kad svi imaju pa se sačeka da opet niko nema) , izvoz mesa, klanje, ali i kondicione trenere za sva ta stada: zamislite da se ukaže potreba da, iz ko zna kakvog razloga, hitno treba predislocirati stada, uputiti ih na željeni pravac, u bezbednu zonu, pa ta bi stada zapela u prvi jarak i podavila se!
Da se to ne bi dogodilo, ti stručnjaci rade na fizičkoj spremnosti goveda, maksimalno ih mrcvareći u pojedinim sektorima za obuku, dovodeći ih skoro do smrti; neka od njih i ne prežive, ali selekcija mora da se izvrši. 
         Mora da se napomene da pored fizičkog, postoji i detaljan psihički program, čitavi elaborati razrađenih metoda; na primer: danas se u jasla stavlja određena količina zobi, koja se svakim danom smanjuje, da bi nakon sedmice dana jasla ostajala prazna, a kako goveda koja su privezana u svom boksu za zid i ne mogu da se sklone ili pobegnu, pristupa se batinanju izgladnelog govečeta, a nakon takvog tretmana dobije kofu vode, a tek pošto prođe još jedan dan ..ponovo zob ili seno. Ovakve metode su se ne samo kod nas, zahvaljujući Kurti i Murti, nego i u celom svetu pokazale kao vrlo efikasne, i uvrštene su u literaturu i priručnike za sve početnike, koji planiraju da se bave stočarstvom.

          Zovu me deca na sankanje pa ću samo ukratko još:
Kurta i Murta, ne bi mogli da ostvare ništa u svom poslu, da nisu uspeli da za isti pridobiju, kupe, nameste, obmanu i ljude koji  će im voditi računa o električnoj energiji, pijacama, infrastrukturnim objektima za uzgoj stoke, o stepenu pismenosti stoke (ooo da da! postoje i takva goveda), te ljudima koji se brinu za etiketiranje i brendiranje stada, pa oni koji o svemu tome govore pred novinarima i stranim kupcima ili investitorima, pa do onih koji se bave analizama masovnih predislokacija stada u regionu....

Za sve zainteresovane, koji bi da počnu da se bave ovim unosnim poslom, kao što to čine dragi nam Kurta i Murta, kontaktirajte me e-mailom nakon što se vratim sa sankanja...


...vaš Zoran..








3 коментара: